5 vprašanj za intervju, ki jih ne smete izpustiti pri izbiri kandidata

Prišel je čas, da zapolnite prosto delovno mesto v podjetju, zaradi česar pritisk vztrajno narašča. Najprej objavite kvaliteten razpis, kjer opišete prosto delovno mesto in podate vse relevantne informacije. Skrbno preberete vse prejete življenjepise in primerne kandidate povabite na razgovor. Zdaj je čas za intervju. Običajno se kandidati na tej točki kar "tresejo od strahu", a tudi vi ne zaostajate preveč. Vaša odgovornost je, da na podlagi vprašanj ocenite kandidate in izberete najboljšo osebo za prosto delovno mesto. Sliši se preprosto, kajne? Pa vendar so stvari v praksi drugačne.

V nadaljevanju sledi 5 vprašanj, ki jih na intervjuju ne smete izpustiti, če se želite prepričati, da je kandidat pravi za vas. 

Kako se prepričamo, da je kandidat pravi za nas?


1. Kaj veste o našem podjetju in zakaj si želite delati z nami?

te opazili majhno spremembo v primerjavi s klasičnem vprašanjem? "Z nami". Običajno na intervjujih slišimo vprašanje; »Zakaj si želite delati za nas?«, katero kandidata že takoj postavi na manjvreden položaj. Ne glede na iskano delovno mesto se želimo temu izogniti, saj so sproščeni kandidati bolj odprti in iskreni, ker ne čutijo potrebe po tem, da bi se zagovarjali. 

S tem vprašanjem boste obenem ugotovili, če so se kandidati pred razgovorom sploh pozanimali o vašem podjetju. Čeprav je to v času interneta nezahteven opravek, ki nam vzame le nekaj minut, boste presenečeni nad številom kandidatov, ki domače naloge niso opravili. 


2. Podajte primer, ko ste se na delovnem mestu srečali z izzivom ali nesporazumom s sodelavci (šefom) in opišite, kako ste ga premagali?

Večina kandidatov ob tem vprašanju zavije z očmi, kar pa ne izpodbije dejstva, da je ravno to vprašanje eno izmed ključnih. Pomembno je namreč, da veste, na kakšen način kandidati rešujejo konfliktne situacije. Vsaka nova služba zahteva spoznavanje novega delovnega okolja, sodelavcev, načina dela in seveda prilagajanje vsem novim dejavnikom. Novi kandidati se bodo najverjetneje že v samem začetku (in seveda tudi kasneje) srečevali z izzivi, zato je pomembno, da so jih sposobni uspešno reševati.

Medtem ko kandidat odgovarja na postavljeno vprašanje, bodite pozorni na ton in telesno govorico ter na opis same situacije. Pomislite, če je bil opis primeren in ustrezen, prav tako pa bodite pozorni tudi na to, kako so kandidati situacijo razrešili.3. Opišite vaš idealni položaj in delovno okolje – če bi bilo vse tako, kot si sami zamislite.

To vprašanje je pomembno, da z njegovo pomočjo presodite, če se kandidat ujema z vašo trenutno kulturo in delovnim okoljem. Prav tako lahko presodite, če bo lahko kandidat v vašem okolju učinkovito delal in se razvijal. Če kandidat omeni, da mu je všeč tiho in mirno delovno okolje, v vaši pisarni pa se vedno nekaj dogaja, verjetno ta oseba ne bo prava izbira. Prav tako kandidat na primer ne bo ustrezen, če dobro deluje v strukturiranem okolju, vaš star- up pa je … no, vse prej kot to.

Ko kandidat razlaga o svojem idealnem položaju bodite pozorni, če se ta položaj sploh ujema z razpisanim in kako se njegove želje ujemajo z odgovornostmi izbranega delovnega mesta. V primeru, da se ne ujema niti ena izmed delovnih nalog, verjetno na tej točki že poznate odgovor...


4. Katere so vaše prednosti in znanja, ki so pomembna za razpisano delovno mesto?

To vprašanje razkrije več kot le prednosti in znanje kandidata. Prav tako vam namreč razkrije, kaj kandidat misli, da delovno mesto zahteva. Če se je kandidat na razpis prijavil "na slepo", bo to zelo hitro vidno na podlagi njegovega odgovora – najverjetneje se v tem primeru njegove prednosti in znanje sploh ne bodo ujemali z zahtevanimi.

 

5. Imate še vi kakšno vprašanje zame?

Preprosto vprašanje, ki da kandidatu možnost, da izve karkoli ga zanima. Kljub temu pa bodo to vprašanje izkoristili le tisti, ki se za delovno mesto dejansko zanimajo, torej kandidati, ki so pozorni in iskreno zainteresirani za vaše delovno mesto. Takšni kandidati bodo dano priložnosti izkoristili in vas spraševali inteligentna in informativna vprašanja.